news-details
Društvo

Kako se potkrala greška o broju preminulih od koronavirusa u Baru

Izvor: CdM

Institut za javno zdravlje (IJZ) je objasnio kako se pojavio podatak da su u petak preminula dva pacijenta od posljedica koronavirusa u Opštoj bolnici u Baru, za što je iz pomenute bolnice saopšteno da se potkrala greška.

 Naime, direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša u petak je saopštio da su dva pacijenta preminula u Opštoj bolnici u Baru od posljedica virusa Covid 19, da bi se u subotu oglasio direktor Dragoslav Tomanović koji je demantovao tu informaciju, kazao da se potkrala greška i saopštio da od ponedjeljka 13. jula nije bilo preminulih pacijenata u tom COVID 19 centru.

Iz IJZ za CdM su kazali da Institut na pres konferencijama i u svojim saopštenjima obavještava javnost o smrtnim ishodima oboljelih od COVID-19 istog dana kad dobije takvu informaciju.

-U konkretnom slučaju informacija je dobijena od Kriznog medicinskog štaba na osnovu izvještaja dostavljenog iz OB Bar istog jutra. Pošto je, očigledno, došlo do kašnjenja u komunikaciji i razlike u datumima same smrti i njene prijave Institutu, Institut za javno zdravlje će insistirati na promjeni i jačanju internih procedura komunikacije među zdravstvenim ustanovama kada su ovakvi slučajevi u pitanju-objasnili su u izjavi za CdM u IJZ-u.