news-details
Društvo

U Baru postavljaju deset polupodzemnih kontejnera

U Baru je u toku postavljanje polupodzemnih kontejnera koji će građanima omogućiti savremen i ekološki prihvatljiv način odlaganja otpada. Opština Bar je za nabavku deset polupodzemnih kontejnera iz budžeta izdvojila 50.000 eura, saopšteno je danas iz Opštine Bar.

To su standardni polupodzemni kontejneri finskog proizvođača “Molok”, kapaciteta pet kubika, od kojih je jedan za odlaganje otpada u vidu “suve” i “mokre” frakcije.

-U ulici 24. novembra kod Lamela postavljena su tri polupodzemna kontejnera, dva u ulici dinastije Balšića, a po jedan u ulici učiteljice Milice Pejanović Dedović i ulici Branka Čalovića. Dva su u Sutomoru – kod pošte i kod zelene pijace, a montiranje u ulici Maršala Tita biće ubrzo završeno-objavljeno je na zvaničnom opštinskom veb sajtu.

Prema istim navodima, višestruka je korist za grad od ovakvih kontejnera–zauzimaju znatno manje prostora nego uobičajeni, a jedan mijenja 4-5 postojećih. Prednost ovakvog načina odlaganja otpada je to što nema širenja neprijatnih mirisa, a smanjena je i mogućnost raznošenja otpada “čime se povećava nivo komunalnog reda u gradu, zaštite životne sredine i građanima omogućava ekološki prihvatljivo odlaganje otpada”.

Za postavljanje polupodzemnih kontejnera, Opština je izdvojila oko 6.500 eura, a radove na njihovom postavljanju, uređenju okolnih površina i prilaznih staza obavlja preduzeće E&M iz Bara.

-Uporedo s radovima na postavljanju kontejnera, u toku je i postupak nabavke specijalizovanog vozila za njihovo pražnjenje, nakon čega će kontejneri biti stavljeni građanima na korišćenje-zaključuje se u opštinskom saopštenju.