news-details
Društvo

Bijeljani pripremaju protest zbog raskopanog šetališta i oštećene cijevi kolektora

Izvor, foto: Radio Jadran

Mještani ulice Sloga u Bijeloj, već 43. dan negoduju zbog oštećenih deset metara cijevi kolektora na šetalištu i raskopanog „kratera“ oko nje. Planiraju ponovo protestno okupljanje ne bi li na taj način pokrenuli rješavanje ovog ogromnog ekološkog problema.

Još prije deset dana su se pismenim putem obratili nadležnima u lokalnoj upravi, ali i inspekcijama na opštinskom i državnom nivou, kao i Institutu za biologiju mora u Kotoru, odakle im je saopšteno da će obići teren.

Međutim, napretka nema. Dio šetališta zbog oštećene cijevi raskopan je skoro mjesec i po, prolazak je onemogućen, dok ispuštanje neprijatnih mirisa ne prestaje. Voda koja se skupljala oko cijevi ispumpavana je u more.

Njihovim mukama se kraj očigledno ne nazire, kaže za Radio Jadran jedan od mještana, Miroslav Mijanović:

-Od petka skoro niko ne dolazi. Pojavi se neko na sat, međutim ništa. Sve se vrti oko te oštećene cijevi od 5-10 m i zamjene oštećenog dijela. Ronioci su došli do cijevi, ali da li izvođač zna da riješi problem, nijesam siguran.

To sve i dalje stoji otvoreno, voda se konstantno puni. Posljednje što sam čuo da je problem je da vodu ne smiju više da crpe iz rupe u more, što je dodatan problem. Rečeno nam je da je izvođaču Ćeltikćogluu istekao ugovor i da od ponedjeljka treba da se pojavi mehanizacija Yu Briva. Do danas ih nije bilo, što će se dalje dešavati, ne znamo-priča ogorčeni Mijanović.

On i njegove komšije trenutno su nemoćni zbog opšte situacije, iako planiraju protest, uz poštovanje zdravstvenih mjera koje je propisao NKT.

-Jedino što nam ostaje je protest iako ne znamo ni da li će to uroditi plodom. Mislim da je sramota da se bliži 1. avgust a da smo u ovakvoj situaciji. Želimo da inspekcije dođu, otklone nepravilnosti.

Ne može mi niko reći da je normalno da 1. avgusta, u prvoj liniji do mora bager stoji na plaži. Brdo pijeska stoji, voda se izlijeva. Oni nemaju rješenja i opreme da se to završi-ojađen je Mijanović.

Mještane i rijetke turiste, kako kaže, više ne interesuje ko je krivac, traže samo da se problem riješi.

Direktorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture  Jelena Đaković  potvrdila nam je da se razmišlja o uvođenju drugog izvođača u posao, konkretno kompanije Yu Briv, s obzirom da Ćeltikćoglu, kako je rekla, očigledno ne može da završi posao“:

-Trenutno je problem ogromna količina vode, od mora i kanalizacije, koja puni rupu i ronilac ne može da zavari cijev. Izvadili su polomljeni dio i montirali spojnice koje mora ronilac da zavari. Zato stoje, ne može ronilac da zaroni kada im dolazi kanalizacija iz starog sistema direktno u rupu.

 Danas nastoje da premoste i ispumpaju kanalizaciju direktno u pumpnu stanicu da bi ronilac mogao da odradi posao. Ne smije se više ništa ispumpavati da se ne bi urušili obalni zidovi- kazala je Đaković.

No ni ona nema preciznu informaciju kada bi Yu Briv mogao biti uveden u posao niti kada će uopšte oštećena cijev biti zamijenjena, a dio šetališta vraćen u prvobitno stanje i osposobljen za nesmetan prolaz.

Radovi su, podsjetićemo, počeli još 15. juna, a ovaj dio Bijele i zaliva je postao crna tačka zbog nestručnosti i neorganizovanosti izvođača, ali i onih koji nadziru i upravljaju ovim kapitalnim projektom, koji ni poslije osam godina od početka nije okončan.