news-details
Ekonomija

Konkurs za najbolji biznis plan otvoren do kraja maja

Do 31. maja traje konkurs za najbolji biznis plan, koji je raspisao Biznis start-up centar Bar (BSCB). Na konkurs se mogu javiti zainteresovani potencijalni i postojeći preduzetnici starosti do 35 godina koji žele podršku u započinjanju biznisa, odnosno proširenju već postojećih biznisa.

Krediti su iznosa do najviše 10.000 eura, odobravaju se preko NLB Montenegro banke, po kamatnoj stopi od šest posto, sa grejs periodom od šest mjeseci i rokom otplate do četiri godine.  

-Ova aktivnost podržava razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori u smislu mikrokreditne podrške pod povoljnim uslovima za pokretanje ili proširenje biznisa. Ovogodišnji konkurs je dio projekta podrške omladinskom preduzetništvu „ZA posao“ kojeg finansira Ambasada SAD-a, a sprovodi BSC Bar-saopštila je za Feral.bar Vesna Markoč iz BSCB, asistentkinja na projektu

Za prijavu na konkurs  treba pripremiti biznis plan u obrascu istaknutom na web stranici www.bscbar.org i dostaviti ga mejlom do 31. maja. Prispjele biznis planove  ocjenjivaće nezavisna zvanična komisija koju čine predstavnici partnerskih institucija BSCB iz privrednog sektora.

-Biznis planovi će biti ocjenjivani u dva kruga: u prvom se ocjenjuje  pisani dokument, a u drugom usmeno obrazloženje nosioca plana, odnosno preduzetnika. Kriterijumi su preduzetničko iskustvo, inovativnost, finansijska održivost, razvojni potencijal u lokalnoj zajednici i društvena odgovornost. U biznis planu treba  obrazložiti komercijalni i inovativni kvalitet biznis ideje, odnosno, dugoročnu održivost biznisa i inovativni koncept koji će ukazivati na prednost u odnosu na postojeće proizvode i usluge-dodaje Markoč.

U skladu sa ocjenom komisije i zahtjevima preduzetnika, BSCB odobrava apliciranje za mikrokreditna sredstva.

  Takmičenje za najbolji biznis plan jedna je od  glavnih aktivnosti BSCB u cilju podsticanja razvoja preduzetništva i samozapošljavanja u Crnoj Gori. U okviru ove aktivnosti, u posljednjih 12 godina kreditno je podržano preko 110 start-ap i postojećih preduzeća.