news-details
Ekonomija

URA: Korona koridor za spas turističke sezone

Građanski pokret URA uputio je danas Vladi Crne Gore apel u cilju spasavanja turističke sezone oko pristupanja „korona koridoru“.

-Nakon što je Vlada prihvatila predlog da se Crna Gora promoviše kao corona free destinacija upućujemo apel da se oko navedenog predloga preduzmu konkretni koraci. Neophodno je da premijer Marković i šef diplomatije, Srđan Darmanović, što prije uspostave kontakte sa svojim kolegama u Njemačkoj i Austriji, kako bi pokušali da našu državu ubace u korona koridor. Na taj način bi u trenutku otvaranja granica Crna Gora bila među državama gdje bi postojao nesmetani prolaz turistima-ističu u pokretu URA.

Navode da se u ozbiljnim evropskim državama već počelo sa razgovorima na temu turističke sezone.

-U zavisnosti od epidemiološke situacije očekivano je da u jednom trenutku dođe do otvaranja granica gdje će svakako turističku prednost imati države koje nisu bile značajno pogođene pandemijom COVID 19, među kojima je i Crna Gora. Ukoliko se ideja oko koridora obistini, za našu državu je od neizmjernog značaja da budemo dio tog dogovora. Stoga, aktivnosti u tom pravcu treba preduzeti bez odlaganja-kazali su u pokretu URA.

Ističu da u Njemačkoj i Austriji živi veliki broj građana koji su porijeklom iz Crne Gore.

-Pored Njemačke i Austrije, koje jesu veliko turističko tržište, u tim državama živi i veliki broj građana porijeklom sa ovih prostora. Oni tradicionalno svoje odmore provode na crnogorskom primorju ili na sjeveru naše zemlje. Važno je napomenuti da pored ove dvije države u razgovorima oko korona koridora učestvuju Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka Republika, koje takođe mogu biti značajan potencijal za spas turističke sezone. Ovim razgovorima bi trebalo da se pridruži i Crna Gora, bez obzira što nismo članica EU-rekli su iz pokreta URA

Navode da, po riječima komesara za unutrašnje tržište EU, Tijerija Bretona, ograničenje putovanja bi najprije trebalo ublažiti prema državama gdje je virus stavljen pod kontrolu.