news-details
Društvo

Izviđači i srednjoškolci volontirali u Starom gradu Baru

Izviđači barskog Odreda "24 novembar" i podgoričkog kluba "Eho" sa učenicima barske Srednje ekonomsko ugostiteljske škole koje je vodio profesor Neđeljko Đurović, sproveli su volontersku akciju uređenja Starog grada Bara. Akcija u saradnji sa JP Kulturni centar Bar imala je za cil pripremu Starog grada za turističku sezonu, te da najavi skorašnje obilježavanje 45 godina postojanja Odreda “24. novembar”,  

Jakša Fatić, član “24. novembra”, kazao je nakon akcije da su u Starom gradu u toku obimni arheološki radov,, pa su uprava Kulturnog centra i i arheolog Mladen Zagarčanin “vodili računa o bezbjednosti učesnika akcije”.

-Uglavnom smo raščišćavali teren , uklanjali građevinski i ekološki otpad. Nakon radnog dijela, zahvaljujući našim domaćinima iz Kulturnog centra i arheologu Zagarčaninu upoznali smo se sa Starim gradom na stručan način, a predstavljene su nam i dvije novopronađene ulice, koje su preko 140 godina bile prekrivene ruševinama-naveo je Fatić.

Nakon istraživanja Starog grada , barski izviđači su prijateljima iz Podgorice pokazali starobarske prirodne ljepote- Spile, stare mostove i vodopade u selu Turčin.

Izviđači su na podršci zahvalili i nevladinom udruženju "Žene Bara” koje su obezbijedile doručak za sve učesnike akcije.