news-details
Škrinja

U Šestanima obilježili Tjelovo

Vjerski praznik Tjelovo obilježen je na tradicionalan način u šestanskim selima na više lokacija ovog jezerskog dijela Opštine Bar. Obilježavanje ovog značajnog katoličkog blagdana okupilo je nekoliko stotina vjernika iz Šestana, njihovih rođaka, kumova i prijatelja.

-Svjetkovanje ovog praznika, koji po Gregorijanskom kalendaru označava istorijski čas u kojem je Božji jedinorođenac postao čovjek, jedinstvena je prilika u kojoj se okupljaju pohodnici po šestanskim selima u kojima se tokom proteklih godina polako vraća život.

U Evropi se sa obilježavanjem Presvetog Tijela i Krvi Isusove započelo u XII vijeku, dok je tradicija ovog kraja najvjerovatnije vezana za hristijanizaciju određenog paganskog obreda koji je bio povećen sveukupnom napretku zajednice. Drevni žitelji Šestana, poznati po svojoj duhovnoj privrženosti i ustrojstvu zajedništva koje slavi slogu i moral, utemeljili su jedan od najduže živećih tribalnih rituala na području Crne Gore-saopštili su portalu Feral.bar iz Udruženja građana "Šestani".

Prema istim navodima, autentičnost ovog običaja ogleda se u njegovoj pripremi koja se dešava dan ranije i u kojoj učestvuju svi seljani “pomažući spravljanju obrednog prijesnaca kojeg u ovom kraju nazivaju prpećem”.

-Narednog dana, na najvećem uzvišenju koje pripada obližnjem selu, uz prve zrake sunca ističe se ranka, odnosno banir – drveno raspeće ukrašeno sa najmanje tri vrste gorskog lišća. Interesantna okolnost je da su sličan ritual nekada obavljali i starosjedioci Šušanja.

 U narednom periodu mještani i prijatelji ovog podrumijskog kraja, povodom obilježavanja gornjošestanske slave Setog Petra i Pavla, biće u prilici da dožive još jedno tradicionalno okupljanje na lokalitetu Selita-zaključili su iz Udruženja “Šestani”.