news-details
Društvo

Od danas maske ponovo obavezne na javnim mjestima u zatvorenim prostorima

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti NKT danas je donijelo odluke o ponovnom obaveznom korišćenju zaštitnih maski na javnim mjestima u zatvorenom prostoru i privremenoj promjeni režima ulaska putnika u Crnu Goru iz BiH.

Iz NKT su naveli da su ove odluke bile neophodne zbog dramatičnog povećanja broja inficiranih u državama regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori. Maske se moraju nositi na na svim javnim mjestima koja su u zatvorenom prostoru (javne tržnice, pijace, prodavnice, supermarketi, javne ustanove... ), uz postojeću obavezu nošenja maski u sredstvima javnog prevoza putnika.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je na otvorenom prostoru za zaposlene u ugostiteljskim objektima (konobari, šankeri, kuvari i sličn).

-Analizirajući epidemiološku situaciju na sjednici je ukazano da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana u Crnu Goru iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine-naglašeno je u saopštenju NKT-a.

NKT je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme BiH sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije.

 Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja ove mjere neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

-Građani Crne Gore koji su se zatekli danas u Bosni i Hercegovini biće po ulasku u Crnu Goru, do ponoći, upućeni u kućnu izolaciju do testiranja na koronavirus-kažu u NKT-u.

NKT u cilju dodatne zaštite starih lica, koja u skladu sa običajima i navikama, nerijetko učestvuju u obredima sahrana i izjava saučešća, preporučuje da ova okupljanja budu ograničena na porodicu i službena lica (sveštenici i radnici komunalnih službi) kao i da se saučešće iskazuje mimohodom, bez rukovanja i ljubljenja.